Doula effekten
2003 publicerades ”Doula – ett nytt begrepp inom förlossningsvården” i Läkartidningen.
Den sammanfattas: ”Förlossningsvården i Sverige är av tradition sjukhusbunden. Barnmorskan har ett eget professionellt ansvar för övervakning av mor och barn under förlossningen. Barnmorskan ser det som helt naturligt att hon/han är den födande kvinnans emotionella stöd. Systematiska observationer, framför allt på den amerikanska kontinenten, har visat att ett ytterligare stöd i form av en icke-professionell kvinna, en doula, kan förkorta förloppet, minska behovet av ryggbedövning, antalet kejsarsnitt och instrumentella förlossningar. Denna rapport beskriver ett försök att införa doulastöd i svensk förlossningsmiljö.”
Så, varför ska du ha en Doula?
Ofta får jag höra ”Jag har min partner, så jag behöver ingen doula”. Och för vissa stämmer detta säkert. Med det är oerhört viktigt att veta att en doula aldrig kommer kunna ersätta den trygghet och stöd som din partner ger dig. Det är inte meningen heller. En doula kan finnas där för din partner lika mycket som för dig som föder.
Föräldrar som har haft en doula medverkande under förlossningen är mer delaktiga i förlossningen och känner sig mer tillfreds med sin upplevelse.
Doula effekten
Det finns idag studier som har gjorts på huruvida en doula har en effekt på förlossningsförloppet och man kan faktiskt se en positiv effekt av en doulas närvaro under en förlossning. Man kan till och med se en högre andel spontana förlossningar hos gruppen som haft en doula (679/1000 vs 733/1000). Utöver att förlossningen upplevs bättre för både den födande och partnern kan vi även se skillnad på det nedan i den så kallade ”doula-effekten”: